Tot allò que Necessites Saber sobre l’Impost General Indirecte a Andorra

Has sentit a parlar de l’Impost General Indirecte (IGI) a Andorra i et preguntes què és i com funciona? A WIT, t’oferim una guia detallada per entendre aquest important impost i com afecta el teu negoci.

Què és l’impost general indirecte a Andorra?

L’impost general indirecte (IGI) és l’equivalent andorrà de l’IVA/VAT en altres països. Aquest impost s’aplica al consum de béns i serveis dins el Principat d’Andorra.

Com funciona l’IGI?

L’IGI és un impost que s’afegeix al preu dels béns i els serveis. Els negocis són responsables de recaptar aquest impost dels seus clients i posteriorment pagar-lo al govern.

Què grava l’IGI?

L’IGI grava una àmplia gamma de béns i serveis, des d´articles d´ús diari fins a serveis professionals. És un impost versàtil que afecta gairebé totes les transaccions comercials a Andorra.

Els tipus de gravamen de l’IGI són els següents:

  • Tipus General (4,5%): Aquest és el tipus més habitual a Andorra. S’aplica a la majoria de béns i serveis que no estan coberts per les categories especials esmentades en els apartats següents. Comparativament, aquest tipus és significativament més baix que l’IVA aplicat a Espanya (21%) o la TVA a França (20%) , cosa que reflecteix una política fiscal menys costosa a Andorra.
  • Tipus Superreduït (0%): aplicat en assistència sanitària pública, educació, vivenda primera i or d’inversió.
  • Tipus Reduït (1%): s’aplica a aliments per al consum humà i per a animals, aigua, animals vius, llavors, plantes, llibres, diaris i revistes.
  • Tipus Especial (2,5%): s’aplica en transport de persones, serveis culturals privats i objectes d’art i antiguitats. Tipus Incrementat (9,5%): només s’aplica a serveis financers i bancaris.

L’estructura impositiva d’Andorra, amb un tipus general relativament baix, és un aspecte clau del seu atractiu fiscal, especialment quan es compara amb països veïns com Espanya i França.

Periodicitat de l’IGI Segons la Xifra d’Ingressos

La periodicitat de declaració i pagament de l‟IGI a Andorra varia segons la xifra d‟ingressos de la teva activitat. Per a empreses amb ingressos alts, la declaració pot ser mensual, mentre que per a negocis més petits podria ser trimestral o anual.


Règims especials de la Llei de l’IGI

És crucial tenir en compte que la llei de l’IGI estableix règims especials, adaptats a diferents tipus d’activitats i circumstàncies empresarials, i així ofereix una fiscalitat més ajustada a la realitat de cada negoci.

Devolució de IGI

Amb la reforma fiscal aprovada el 2023, s’estableix la possibilitat de sol·licitar la devolució de la quota d’IGI de manera periòdica. Això representa una oportunitat significativa per millorar la liquiditat i el flux de caixa de les empreses.

Exempció per a Petits Empresaris

A més, és important saber que hi ha la possibilitat de no considerar-se empresari o professional a efectes de l’impost si la xifra de negoci anual no supera els 40.000 euros. Això pot representar un gran alleugeriment fiscal per a petits empresaris i autònoms, simplificant la seva gestió tributària.

A Andorra, els residents que són consumidors finals tenen un avantatge notable en fer compres a altres països, especialment a la Unió Europea. Quan compren productes a països estrangers, tenen l’opció de sol·licitar el “tax free” o la devolució de l’IVA/VAT (Impost sobre el Valor Afegit) en portar aquests productes de tornada a Andorra pagant a duanes el corresponent IGI.

L’impost general indirecte és una part essencial del sistema fiscal d’Andorra. Conèixer com funciona, què grava i com es poden aplicar aquestes noves disposicions és crucial per a qualsevol negoci. A WIT, t’ajudem a navegar per les complexitats de l’IGI perquè et puguis enfocar en allò que realment importa: fer créixer la teva empresa.

Necessites més informació sobre l’IGI o assistència amb les obligacions fiscals a Andorra? Contacta amb WIT, la teva assessoria de confiança, i deixa’ns ajudar-te a simplificar la teva fiscalitat.

Entrades relacionades

Tenir un gos o gat a Andorra

Aprendizaje del Catalán en Andorra: Integración y oportunidades

Actualizaciones en la fiscalidad inmobiliaria y la inversión extranjera en Andorra

Impost sobre les vivendes buides (IHB) a Andorra

El teu Destí Ideal per a Seguretat i Prosperitat

Calendari Fiscal Andorrà