Tenir un gos o gat a Andorra

Mudar-se a un nou país és una gran aventura, i fer-ho amb una mascota afegeix una capa extra de preparació i planificació. Andorra, amb el seu paisatge impressionant i qualitat de vida, és un destí atractiu per a molts expatriats i els seus animals de companyia. En aquest article, et proporcionem la informació necessària per mudar-te a Andorra amb el teu gos o gat, així com les principals normatives locals que has de tenir en compte.

Requisits generals

 1. Microxip: Tots els gossos i gats han de tenir un microxip identificatiu conforme a les normatives ISO 11784 i 11785. Aquest microxip ha de ser implantat abans de la vacunació antiràbica.
 2. Vacunació antiràbica: És obligatòria i ha d’estar actualitzada. La vacunació ha de haver-se realitzat almenys 21 dies abans del viatge.
 3. Passaport europeu per a animals de companyia: Aquest document és necessari per demostrar que la mascota compleix amb totes les regulacions sanitàries i de vacunació.
 4. Certificat veterinari: Emès per un veterinari autoritzat, aquest certificat ha de validar el bon estat de salut de la mascota i el compliment de les vacunes necessàries.
 5. Tractament per a la desparasitació: Els gossos han de rebre un tractament contra paràsits abans d’ingressar a Andorra.

Preparatius per al viatge

 • Consulta veterinària prèvia: Abans d’iniciar el viatge, és recomanable realitzar una consulta amb el veterinari per assegurar-se que la mascota està en òptimes condicions de salut i compleix amb tots els requisits sanitaris.
 • Caixa de transport: Assegura’t que la caixa de transport sigui adequada per a la talla i pes de la teva mascota, permetent que es pugui aixecar, girar i estirar-se còmodament. Ha d’estar ventilada i ser segura.
 • Acostumar la mascota: Si la teva mascota no està acostumada a la caixa de transport, és útil aclimatar-la gradualment per reduir l’estrès durant el viatge.

Transport de mascotes

 • Transport aeri: Les aerolínies tenen les seves pròpies polítiques per al transport de mascotes. És important consultar amb l’aerolínia específica per entendre les normatives i costos associats. Algunes aerolínies permeten que les mascotes petites viatgin a la cabina, mentre que les més grans han de viatjar a la bodega.
 • ransport terrestre: Si véns amb cotxe, assegura’t que la teva mascota estigui còmoda i segura durant el viatge. Hi ha serveis especialitzats que poden ajudar-te a transportar la teva mascota de manera segura. També és important planificar aturades regulars perquè la mascota pugui fer exercici i necessitats fisiològiques.

Registre i Llicències

 • Registre de mascotes: És obligatori registrar el teu gos o gat en el cens municipal d’animals de companyia. Aquest registre es realitza en el Comú corresponent a la teva parròquia de residència. És necessari presentar el passaport de la mascota i el certificat de vacunació.
 • Llicència per a gossos potencialment perillosos: Si tens una raça considerada potencialment perillosa, has d’obtenir una llicència específica que inclogui una avaluació del comportament de l’animal i una pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil. Algunes de les races considerades perilloses inclouen el Pit Bull Terrier, Rottweiler i Dogo Argentino. A més, sempre haurà de passejar amb corretja i utilitzar morrió.

Vacunacions i Salut

 • Vacunes obligatòries: A més de la ràbia, altres vacunes recomanades inclouen la leptospirosi, parvovirus, moquill i hepatitis. Les vacunes han d’estar actualitzades i ser administrades segons el calendari de vacunació recomanat pel veterinari.
 • Desparasitacions: És recomanable seguir un calendari regular de desparasitacions internes (contra cucs intestinals) i externes (contra puces i paparres) per mantenir la teva mascota en bon estat de salut.

Espais públics i normatives de convivència

 • Accés a espais públics: Andorra compta amb diverses àrees designades per a mascotes, incloent parcs i senders. No obstant això, en alguns espais públics les mascotes han d’anar amb corretja i en altres estan restringides. Existeixen zones específiques perquè els gossos puguin córrer lliurement sota la supervisió dels seus propietaris.
 • Neteja: Els propietaris d’animals de companyia estan obligats a recollir els excrements dels seus animals en espais públics. Hi ha multes per a aquells que no compleixin amb aquesta normativa. És recomanable portar sempre bosses per recollir els excrements i disposar-los adequadament. A més, en algunes parròquies és obligatori diluir l’orina dels gossos amb aigua a la via pública per evitar olors i taques. Aquesta mesura té com a objectiu mantenir la neteja i la higiene en els carrers i espais públics.
 • Soroll i molèsties: És important que la teva mascota no causi molèsties als veïns. L’excés de lladrucs o miolades pot ser motiu de queixes i sancions. Els propietaris han de prendre mesures per evitar que les seves mascotes generin sorolls molestos, especialment durant les hores de descans.

Lloguer d’habitatge i mascotes

Si planejes llogar un habitatge a Andorra, és crucial revisar detalladament el contracte de lloguer per assegurar-te que no existeixin clàusules que prohibeixin tenir mascotes. Alguns propietaris poden tenir restriccions específiques sobre la tinença d’animals de companyia en les seves propietats. Negociar i aclarir aquests termes abans de signar el contracte evitarà futurs inconvenients i garantirà que tu i la teva mascota pugueu viure còmodament en el vostre nou llar.

Serveis i recursos per a mascotes a Andorra

Veterinaris

Andorra compta amb una varietat de clíniques veterinàries que ofereixen serveis des de revisions rutinàries fins a tractaments especialitzats. És recomanable registrar-se amb un veterinari local tan aviat com et mudis. Alguns dels serveis oferts inclouen:

 • Consultes generals: Revisions rutinàries i atenció mèdica general.
 • Vacunacions: Aplicació de vacunes necessàries i recomanades.
 • Cirurgies: Procediments quirúrgics tant de rutina com d’emergència.
 • Urgències 24/7: Serveis d’emergència disponibles en diverses clíniques.

Botigues de mascotes i productes

Hi ha diverses botigues de mascotes a Andorra on pots trobar aliments, joguines i altres productes necessaris per al benestar del teu gos o gat. A més, alguns supermercats també tenen seccions dedicades a mascotes. Els productes disponibles inclouen:

 • Aliments: Des de pinso sec fins a menjar humit i dietes especialitzades.
 • Accessoris: Collars, corretges, llits i gàbies de transport.
 • Joguines: Diversos joguets per mantenir la teva mascota entretinguda i activa.

Pasejadors i cuidadors de mascotes

Si tens un horari ocupat, hi ha serveis de passejadors i cuidadors de mascotes que poden ajudar-te a assegurar que la teva mascota rebi l’exercici i l’atenció necessaris. Aquests serveis poden incloure:

 • Passejos diaris: Programes de passejos diaris adaptats a les necessitats de la teva mascota.
 • Visites a domicili: Cuidadors que visiten el teu habitatge per alimentar i cuidar la teva mascota en la teva absència.
 • Cura de dia: Guarderies on la teva mascota pot passar el dia sota supervisió professional.

Guarderies i residències canines i felines

Per aquells moments en què necessitis viatjar sense la teva mascota, Andorra ofereix diverses opcions de guarderies i residències per a gossos i gats on poden quedar-se temporalment. Aquests serveis inclouen:

 • Allotjament temporal: Estades de curt i llarg termini en instal·lacions especialitzades.
 • Atenció personalitzada: Cura individualitzada per a cada mascota, assegurant el seu benestar i comoditat.
 • Activitats i exercici: Programes d’exercici i activitats per mantenir la teva mascota activa i feliç.

Adopció de mascotes a Andorra

Si estàs considerant adoptar una mascota a Andorra, hi ha diverses organitzacions i refugis que faciliten l’adopció de gossos i gats. Adoptar una mascota és una manera meravellosa de brindar una llar a un animal necessitat. Algunes de les organitzacions inclouen:

 • Societat Protectora d’Animals: Ofereixen gossos i gats per a adopció i proporcionen informació sobre el procés.
 • Refugis locals: Diversos refugis locals tenen animals esperant ser adoptats.

Educació i entrenament

És important educar i entrenar la teva mascota per assegurar una convivència harmònica. Andorra compta amb diversos entrenadors i centres d’ensinistrament que poden ajudar-te amb:

 • Entrenament bàsic: Obediència bàsica i habilitats essencials.
 • Solució de problemes de comportament: Abordar problemes específics com l’agressivitat o l’ansietat.
 • Esports canins: Activitats esportives per a gossos, com l’agility i l’obediència avançada.

Assegurances per a mascotes

Contractar una assegurança per a mascotes pot proporcionar tranquil·litat i protecció financera en cas d’accidents o malalties. Les assegurances per a mascotes solen cobrir:

 • Accidents: Despeses veterinàries derivades d’accidents.
 • Malalties: Tractaments i medicaments per a malalties.
 • Responsabilitat civil: Cobertura per danys a tercers causats per la mascota.

Mudar-se a Andorra amb la teva mascota pot ser una experiència enriquidora tant per a tu com per al teu gos o gat. Amb les normatives clares i els recursos disponibles, podràs assegurar-te que la teva mascota s’adapti feliçment al seu nou llar. A WIT, estem aquí per ajudar-te en cada pas del camí, assegurant una transició suau i exitosa per a tu i el teu fidel company.

Si tens algun dubte addicional sobre els requisits per portar la teva mascota a Andorra o necessites assistència amb qualsevol aspecte del procés, no dubtis a contactar-nos. Estem aquí per ajudar-te.

Entrades relacionades

Aprendizaje del Catalán en Andorra: Integración y oportunidades

Actualizaciones en la fiscalidad inmobiliaria y la inversión extranjera en Andorra

Impost sobre les vivendes buides (IHB) a Andorra

El teu Destí Ideal per a Seguretat i Prosperitat

Calendari Fiscal Andorrà

Planificació fiscal i financera, com començar l’any optimitzant