Què necessito per tenir la meva residència fiscal a Andorra?

Al llarg del temps Andorra ha anat evolucionant i ha demostrat que és un model a seguir en qüestions de transparència i legalitat.

No és d’estranyar que s’hagi convertit en el destí favorit per al capital estranger, ja que són molts els avantatges que el país ens reporta.

Avui en aquesta entrada us portem el necessari per obtenir la residència fiscal a Andorra i el per què tributar al país.

Com puc fixar la meva residència fiscal a Andorra?

En primer lloc, el que hem de tenir present, és que una persona pot residir en diferents països però només pot obtenir una residència fiscal. Això ens deixa, per tant, un país que ens permetrà viure allà però que no canvia de forma automàtica la residència fiscal.

Un altre concepte que hem de tenir clar, és la diferència entre la residència administrativa i la residència fiscal. La residència administrativa la concedeixen autoritats competents mentre que la residència fiscal no s’adquireix de forma paral·lela sinó que es consolida un cop que s’han complert una sèrie de requisits.

De forma general, les condicions que es necessiten perquè el país concedeixi la residència fiscal a l’usuari es regeixen pels criteris generals de l’OCDE que estan en sintonia amb els del Principat. Aquests criteris són els següents:

 1. Viu a Andorra més de 183 dies a l’any ja que una persona es considera un resident fiscal de l’Estat en què té una llar permanent a la seva disposició, i viu en ella més de la meitat de l’any.
 1. Que el centre d’interès econòmic es trobi a Andorra, és a dir, que d’on provenen la gran part dels ingressos a títol personal estiguin al Principat.
 1. Finalment, la família viu al país, ja sigui amb una parella legal i/o fills menors. És el denominat centre d’interès vivencial.

Si no es compleixen alguns d’aquests criteris, la nacionalitat pot ser un factor determinant per establir el lloc de l’obligació tributària, però depèn de cada cas i circumstàncies. La durada d’aquest procés sol allargar-se en el temps entre 1 i 4 mesos.

Per què triar Andorra per crear la teva empresa?

El sistema fiscal andorrà igual que el país ha anat evolucionant. Aquest s’ha inspirat en el model internacional tributari i ha anat adaptant-se als estàndards europeus sense perdre el seu avantatge tributari que sempre l’ha caracteritzat.

Els tipus impositius baixos són el principal atractiu per al capital estranger i els residents gaudeixen d’unes avantatges exclusives com:

 • El tipus de l’IVA (IGI) al 4,5%, és el més baix d’Europa.
 • La no existència de l’impost de successió.
 • Els interessos bancaris exempts d’impostos fins a 3.000 euros anuals.
 • No existeix impost sobre el patrimoni.
 • Baixes cotitzacions a la CASS (Caixa Andorrana de Seguretat Social).
 • 10% màxim d’impostos sobre els beneficis.

A més, cal esmentar, que el personal està bastant qualificat ja que és un país trilingüe amb un sistema educatiu equiparable a països com França i Espanya.

La fiscalitat per a les societats andorranes

Moltes empreses es traslladen cada any a Andorra ja que la fiscalitat reservada a les companyies és molt beneficiosa per a ambdues parts. Per no mencionar, els convenis de doble imposició establerts entre el Principat i diversos països com Espanya que obren l’abanico de possibilitats per als nous projectes.

D’una banda l’Impost de Societats, aplicat sobre els beneficis, és el més baix d’Europa ascendint aquest a un 10%. A més no afecta als holdings que posseeixen participacions d’altres empreses constituïdes fora del país.

D’altra banda, l’Impost fiscal sobre els productes i serveis, l’Impost General Indirecte, es beneficia d’un tipus màxim del 4,5%.

Altres avantatges empresarials de residir a Andorra

Són moltes les avantatges fiscals quan es crea una empresa a Andorra, però també cal contemplar altres avantatges estratègics a nivell empresarial:

 • La seva ubicació estratègica al sud-oest d’Europa.
 • La predisposició a rebre empresaris i inversors estrangers, a més de ser la novetat per a les startups digitals.
 • Les bones infraestructures que ofereix.
 • Uns índexs de criminalitat gairebé nuls.

Per no parlar de la seva gran qualitat de vida en la qual els seus paisatges envoltats de natura converteixen al país en una de les grans estacions d’esquí juntament amb els seus baixos índexs de contaminació.

El seu clima és ideal per als amants de l’esport tant a l’estiu com a l’hivern. Igual que la gastronomia i la seva diversitat cultural, creen una combinació ideal amb tradicions de països com França i Espanya, juntament amb les seves pròpies.

Segueix llegint aquí les avantatges que han trobat els emprenedors digitals al país per triar-lo com el seu lloc de residència en el qual desenvolupar els seus projectes.

Com faig el primer pas?

Si estàs interessat a canviar la teva residència fiscal i apostar pel Principat pots contactar amb nosaltres i rebre el millor assessorament fiscal, financer, laboral i comptable ja sigui per al teu projecte o per a tu.

L’obligació tributària pot ser molt complexa i desencadenar en certes situacions sense sortida. Per això, comptar amb una consultoria i assessorament personalitzat per aconseguir la residència fiscal és la millor opció.

Superarem els reptes legals junts perquè puguis començar a construir el teu futur a Andorra.

Entrades relacionades

El teu Destí Ideal per a Seguretat i Prosperitat

Calendari Fiscal Andorrà

Planificació fiscal i financera, com començar l’any optimitzant

Descobreix per què WIT

Andorra: Un futur prometedor reflectit en la millora de qualificació de Moody’s

Calendari de dies festius a Andorra 2024