Com és la compra d’habitatge i béns immobles a Andorra?

El mercat immobiliari d’Andorra està en el punt de mira de molts interessats que busquen invertir al país, canviar la seva residència al Principat o donar pas a una segona residència.

En aquest article us parlarem del que hem de tenir en compte durant la compra d’una propietat i els tràmits que caldrà fer en adquirir un immoble al país andorrà.

Tràmits per adquirir una vivenda a Andorra

Com en qualsevol altre lloc, Andorra compta amb una sèrie de processos que han d’anar sent completats per adquirir en la seva totalitat la propietat d’un immoble.

En primer lloc, existeix una clara diferència entre ser resident o no del país. Això marcarà els diferents tràmits i processos per adquirir una propietat.

Si no ets resident del país, el que es necessita és l’autorització d’inversió estrangera en immobles que és atorgada pel govern andorrà. Aquest procés és ràpid i senzill.

Ha de presentar-se també una còpia del passaport per a la seva identificació i un certificat dels antecedents penals del país d’origen.

Finalment, un altre requisit és comptar amb un compte bancari andorrà amb el qual gestionar tots els despeses que generen aquest tipus d’operacions.

T’interessa: Com obrir un compte bancari a Andorra

En el cas de ser resident, els requisits i la normativa són molt menys exigents i similars a la resta de països.

La compra es realitza davant d’un notari per donar fe del traspàs de la propietat juntament amb el canvi de nom de les escriptures de l’habitatge.

Així mateix, de forma paral·lela el venedor ha de presentar la cèdula d’habitabilitat que garanteixi que la propietat és habitable. Amb l’entrega d’aquest certificat es formalitza la venda.

L’últim procediment és fer front als costos derivats d’aquest tipus de transacció.

Quins despeses s’han d’afrontar per l’adquisició d’una propietat a Andorra?

Un dels grans beneficis i atractius del país és la baixa fiscalitat amb els seus baixos impostos. Això ho fa especialment interessant per a molts inversors estrangers.

A Andorra, quan adquireixes una propietat has d’abonar l’Impost Sobre Transmissions Immobiliàries (ITP). Aquest ascendeix al 4% del preu de la propietat i és pagat davant notaris en el moment en què s’escriptura la compra.

D’altra banda, ens trobem amb els gastos de la notaria que són assumits per l’comprador.

Finalment, altres despeses que s’han de tenir en compte són els honoraris que corresponen als serveis prestats per la immobiliària. Aquests se situen entre el 5% i el 10% del valor de la propietat.

Tots aquests gastos segueixen sent molt inferiors als costos derivats d’aquest tipus d’operacions als països veïns com França i Espanya del Principat.

La situació actual del mercat immobiliari andorrà

Malgrat l’augment de preus i el context econòmic amb el qual ens trobem en el present, el mercat immobiliari al Principat segueix creixent, arribant a aconseguir tancar un total de 578 operacions en l’últim trimestre registrat (2n trimestre 2022).

Això ha suposat un increment del més del 20% en aquest tipus d’operacions. El que es tradueix en un augment del 27,2% de la quantitat de béns immobles venuts al país, més de 325 propietats de les que es van vendre en l’any anterior.

Cal destacar que dins d’aquests béns immobles ens trobem amb pisos, vivendes familiars, edificis, terrenys i places d’aparcament.

El preu del M2 a Andorra

L’atractiu del país, juntament amb les constants reformes per aconseguir atreure a inversors estrangers, ha fet que cada dia es converteixi en una arribada constant de nous residents al país.

Això ha provocat que la demanda sigui tan alta que l’oferta residencial no és capaç d’atendre, ja que els límits geogràfics del país condicionen el mercat.

Actualment, existeixen promocions immobiliàries per a tots els gustos, des d’aquelles més centrades en la natura i a les estacions d’esquí, com projectes que es col·loquen al centre de la ciutat.

l preu mitjà del metre quadrat va assolir al juny de 2022 els 3.723 €, un preu que ha incrementat enfront a la resta de trimestres. No obstant això, el cost dels subministraments com la llum i l’aigua són més baixos en comparació amb altres països.

Les vivendes més buscades a Andorra

Des de la pandèmia, Andorra ha registrat una major demanda residencial, des de clients locals a inversors estrangers.

Des d’una perspectiva local es busquen residències amb espais oberts i exteriors i allunyats de la ciutat. La manca de llibertat durant el confinament ha portat als residents a voler gaudir molt més de la natura.

D’altra banda, els inversors estrangers veuen a Andorra una oportunitat d’inversió en grans propietats i segones residències. Les nacionalitats més destacades són les dels països veïns, Espanya, França i Portugal.

Consulta també en el nostre blog de forma més detallada per què invertir al país, com fer-ho i totes les opcions de les quals disposes.

Si has decidit comprar un immoble com a inversió o per establir el teu lloc de residència a Andorra, no et penediràs.

La qualitat de vida, els seus punts forts com la seguretat o els increïbles paisatges que ens ofereix fan que el país es converteixi en un destí perfecte per començar de zero.

A més, si t’has sumat a l’estil de vida dels nòmades digitals, les avantatges andorranes són encara més atractives.

Des de Wit podem acompanyar-te durant tot aquest procés, fer fàcil cada tràmit i convertir el teu canvi de residència en una realitat. ¡Coneix-nos!

Entrades relacionades

El teu Destí Ideal per a Seguretat i Prosperitat

Calendari Fiscal Andorrà

Planificació fiscal i financera, com començar l’any optimitzant

Descobreix per què WIT

Andorra: Un futur prometedor reflectit en la millora de qualificació de Moody’s

Calendari de dies festius a Andorra 2024